Zijn Trance & Progressive voorbij?

Zijn Trance & Progressive voorbij?

Beginnende dj's opgelet! De genres Trance en Progressive hebben de afgelopen jaren zwaar ingeboet aan populariteit. Deephouse is daarentegen aan een enorme opmars bezig.

Dat blijkt uit statistieken van downloadsite Beatport over de afgelopen tien jaar. Beatport is onder dj's de populairste site om muziek aan te schaffen.

De grafiek laat opvallende ontwikkelingen zien. Zoals de opkomst en ondergang van het genre Dubstep. Na een korte piek in 2011, toen producer Skrillex zijn grootste hits uitbracht, is het genre nagenoeg verdwenen uit de downloadstatistieken.

Stevig versus mild

Vooral de grote daling van de 'stevige' genres Trance en Progressive ten opzichte van het mildere Deephouse is een belangrijke tendens. Deephouse klom in een klein decennium van de negende naar de eerste plek als meest gedownload genre. Dat betekent meer groove in de discotheken, en minder springen.

Misschien wel het meest typerend is de ontwikkeling van onze Nederlandse held Tiësto. Zijn grootste hits zijn rond de 136 BPM ('beats per minute') en staan symbool voor het ooit zo populaire Trance. Maar om niet achter te blijven op house-helden Guetta en Avicii zijn Tiësto's platen hede ten dagen een flink tandje trager: 128 BPM.

Illegale circuit

We moeten er natuurlijk wel bij aanmerken, dat de Beatport-statistieken alléén gaan over dj's die betalen voor hun muziek. Zouden er over downloads in het 'illegale circuit' ook cijfers zijn, dan zouden die een iets ander beeld kunnen geven van stromingen in de dance.

Bekijk de overige statistieken van Beatport HIER.

X wpk
‹ vorige |volgende ›