Niet kijken maar luisteren

Niet kijken maar luisteren

Traktor versus cd/usb-spelers

door Roeland Meijs, DJ School Amsterdam

Dagelijks wordt mij door leerlingen gevraagd om advies in de keuze voor geschikte dj-apparatuur voor beginnende dj’s. Die vraag sluit aan op de actuele discussie onder dj’s over de verschillen tussen het draaien met cd/usb-spelers, en draaien met een computer en controller.

Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen de twee populairste draaimethodes?

Ik zie het draaien met de computer als rijden in een moderne auto en het draaien met cd/usb-spelers en een mixer als rijden in een oldtimer. In de oldtimer ben je als bestuurder verantwoordelijk voor alle technische handelingen in je auto, terwijl je in een moderne auto ondersteund wordt door technologie zoals stuurbekrachtiging, cruisecontrol en zelfs hulp bij het inparkeren.

De keuze voor de moderne variant ligt voor de hand: we gaan met de tijd mee en waarom moelijk doen als het makkelijk kan? Wij denken daar iets anders over, en raden beginnende dj’s toch aan om eerst ‘ouderwets’ te gaan draaien met cd/usb-spelers.
Door een leerling die ‘bij nul’ begint te laten werken met cd/usb-spelers dwingen we hem of haar om het muzikale gehoor en timing te trainen.
Bepalen wat in tracks belangrijke muzikale momenten zijn en een goede timing ontwikkelen zijn twee belangrijke technische vaardigheden die we leerlingen bijbrengen. Daarna volgen nog belangrijker elementen: nummerkeuze en opbouw van een set.

Luisteren in plaats van kijken naar muziek, is iets waar ik leerlingen van bewust moet maken, omdat je er beter van leert mixen en omdat het voor het publiek niet leuk is om te kijken naar iemand die ook zijn mail aan het beantwoorden kan zijn terwijl hij draait.

Start mijn plaat wel op de eerste tel? Welke partijen spelen wanneer, wat is het ideale mixmoment en hoe hoor ik of twee nummers gelijk lopen? Welke track moet worden bijgestuurd? Het zijn zaken waarvoor je niet kan terugvallen op je beeldscherm.

Traktor is in dat opzicht een bedrieglijk programma, omdat het suggereert dat bovenstaande kennis niet meer nodig is. Toch is de onvolmaaktheid van de software reden voor veel slechte mixen. Traktor maakt veel fouten met het Auto-Cue’en van een track, oftewel het automatisch bepalen van het startpunt van een nummer. Als dat mis gaat zijn je nummers wel gelijk qua snelheid maar klopt je timing niet. Twee tracks liggen ‘scheef’ op elkaar en je mix klinkt onlogisch.
En, de grafiek die je ziet van ieder nummer is alleen een grove manier om het volumeverloop in je track te zien. Essentiële informatie zoals het startpunt van een baslijn ontbreekt.

Wij zien bij de DJ School dat geoefende dj’s derhalve alle automatische functies uitzetten als ze met Traktor, of met gelijksoortige programma’s als Serato werken. Voor beginnende dj’s is de software juist een grote hulp. Al leren wij ze dus om nooit voor honderd procent op de computer te vertrouwen.

Met Traktor leren draaien is als leren vliegen op de automatische piloot. Je zult in veel situaties zelf het vliegtuig moeten kunnen besturen om niet neer te storten.

De grote voordelen van de combinatie controller-computer zijn de prijs en de mogelijkheden om muzikaal zelf dingen toe te voegen zoals samples uit andere nummers. Een goedkope Numark-controller in combinatie met het programma Traktor kan al meer met effecten en trackmanipulatie dan een basis- set van Pioneer die bijna tien keer zoveel kost. Daarnaast kun je nummers sneller vinden met een toetsenbord dan op de kleine display van een cd/usb-speler.

Maar, wil je een directe, ‘ambachtelijke’ voeling hebben met wat je doet, niet afhankelijk zijn van een computer en jezelf bekwamen in ‘draaien op gevoel’, dan past een cd/usb speler waarschijnlijk beter bij je.

X wpk
‹ vorige |volgende ›