Dit maakte Frankie Knuckles de ´Godfather´

Dit maakte Frankie Knuckles de ´Godfather´

Vannacht is op 59-jarige leeftijd Frankie Knuckles overleden. Hij was een van de belangrijkste personen in het ontstaan van housemuziek en is grotendeels verantwoordelijk voor de manier waarop dj's vandaag de dag werken. Door Olivier Meijs, DJ School Amsterdam

Anderhalf jaar geleden werd Knuckles tijdens Amsterdam Dance Event nog als een god onthaald in de Amsterdamse Sugar Factory. Onder luid applaus van 'clubbers' van het eerste uur manoeuvreerde hij zijn kolossale lijf naar de dj-booth, alvorens geroutineerd een setje 'old school house' weg te geven.

Moe van disco

Chicago, 1982. De hele stad –en de wereld er om heen- danste op disco en John Travolta was nog steeds hot. Maar in een pakhuis genaamd The Warehouse dat diende als nachtclub voor dwarse homo’s en Latino’s die moe waren van disco, draaide Frankie Knuckles een ander soort muziek.De eerste ‘computerdisco’, oftewel dansmuziek uit een kastje die niet werd gemaakt met drumstellen en gitaren, werd door Knuckles afgewisseld met vooruitstrevende elektronische muziek uit Europa. Het was Georgio Moroders ‘I Feel Love’ aan ‘The Robots’ van Kraftwerk.

'We Play House'

Die sound werd door de snel groeiende schare bezoekers van The Warehouse aangeduid als ‘House music’ en het duurde niet lang voordat vele bars en clubs ‘We play house’ op hun voordeur kalkten.

De hype groeide en The Paradise Garage in New York werd net als ‘the House’ het domein van Knuckles en house-collega’s als Steve Hurley en Derrick May. ‘Garage’ werd logischerwijs de lokale aanduiding voor het genre in opkomst.Knuckles’ sound heeft in dertig jaar de clubwereld veroverd en veranderd. Luister naar de DJ School Amsterdam Chicago House playlist om te horen welke tracks van hem en van zijn mede pioniers de grondbeginselen vormden van het genre.

Onmiskenbaar in de tracks van toen, zijn de ‘minimal’ en ‘electro’ klanken die in iedere nieuwe stroming sinds 1982 weer opnieuw een plek hebben gekregen. Ze vormen het levende bewijs dat de dj's van nu aan die muziek, en aan Knuckles & Co voor altijd schatplichtig zijn.

X wpk
‹ vorige |volgende ›