Column: ‘Dromen van de ‘Pioneer F40’

Column: ‘Dromen van de ‘Pioneer F40’

Door Olivier Meijs

De voortschrijdende techniek roept in de dj-wereld al jaren net zo veel voor- als tegenstanders op. Het beroep is uiterst laagdrempelig geworden en de hulpmiddelen zijn talrijk. Maar draaien ‘op gevoel’ is moeilijker dan ooit. De oplossing: de Pioneer F40.

Het is al zo oud als het beroep zelf: het gemopper van ‘routiniers’ over jonge vakgenoten die niet de lange weg hoefden te belopen om zo ver te komen als zij. Dagelijks naar de platenzaak en vele uren maken om het mixen onder de knie te krijgen… Het is allebei niet meer nodig dankzij de verbeterde apparatuur en de beschikbaarheid van muziek op internet.

Verbitterd

Onder de sceptici zijn bijvoorbeeld dj’s die net te laat de overstap maakten van platen naar cd’s. Clubeigenaren die geen plek meer inruimden voor loodzware en kwetsbare platenspelers, belden liever dj’s die met een schoenendoosje vol cd’s ook prima werk deden. ‘Oude rotten’ die met platen het vak hadden geleerd keken verbitterd toe hoe jonge cd-dj’s de klussen overnamen.

platen

Die ontwikkeling heeft zich doorgezet. De cd werd opgevold door de USB-stick en inmiddels draaien veel dj’s volledig computergestuurd. En naast wat ‘early adapters’ onder de oudere vakbroeders, levert dat vooral veel disc-jockeys op die vinden dat de nieuwe lichting zich geen dj mag noemen.

Eén druk op de knop

Goed, met discs heeft het inderdaad weinig meer te maken. Interessanter is de vraag of de voortschreidende techniek leidt tot minder goede dj’s. Feit is, dat de dj van nu heel veel minder bloed, zweet en tranen hoeft te doorstaan om het vak op redelijk niveau uit te oefenen.

De apparaten die marktleider Pioneer uit brengt bieden steeds meer handgrepen om van muziek weinig meer te hoeven begrijpen en toch dj te kunnen worden. Er zijn meer dj’s en dus meer slechte dj’s.

cdj-2000nexus_hero_config_zoom

Maar slechte dj’s zijn van alle tijden en goede dj’s zijn nog steeds te vinden. Het muzikale hart op de juiste plek hebben en beschikken over het talent om een dansvloer te ‘lezen’ is niet voorbehouden aan kinderen van de zeventiger jaren. Dat de talenten van nu beschikken over apparatuur om twee nummers met één druk op de knop aan elkaar te mixen, doet daar niets aan af.

Nieuwe technologie voor dj’s is dan ook geen reden voor scepsis. De schoen wringt, waar de technologie het gevoelsmatige deel van het draaien in de weg zit.

Organisch

Nummers kiezen die de computer suggereert op basis van snelheid en toonsoort zijn ‘verboden vruchten’ in het dj-paradijs. Verboden, omdat een ervaren dj weet dat je niet louter op die voorwaarden je tracks kiest. Je set wordt er langdradig en voorspelbaar van. Creatief zijn en op publiek inspelen lukt alleen als je ‘out of the box’ denkt en dat wordt door een onophoudelijke informatiestroom niet gestimuleerd.

rekord2

Ook de mogelijkheid van het automatisch gelijk trekken van twee nummers spot met wat wij bij de DJ School het ‘organische dj gevoel’ noemen. Deels omdat die techniek niet volmaakt is. Maar vooral omdat juist dat organische gevoel, het ‘in control’ zijn van je eigen muziek, het gevoel is wat zo veel dj’s zoeken. De apparatuur niet bedienen als een machine, maar bespelen als een instrument.

Pioneer F40

Maar terug gaan in de tijd is geen optie. Technologie laat zich in geen enkele sector tegenhouden en levert ons bruikbare tools op. Alleen in de Formule-1 racerij ligt de vooruitgang aan banden. Want te snelle auto’s levert teveel ongelukken op.

Over auto’s gesproken: wie herinnert zich de Ferrari F40? De laatste super-auto zonder electronica. Zonder stuurbekrachtiging en electrische ramen. Afgaande op autokenners is er nooit meer een sportauto geweest waarbij rijden zo organisch ging.

In dat kader droom ik van een ‘Pioneer F40’: een oerdegelijke usb-speler, strak in de lak, met alleen een jog-wheel, een pitch schuif en een titelaanduiding voor de tracks.

750081-1600-1067

Een stoer apparaat voor de liefhebber van ´het echte werk´. Voor de dj die zijn muziek en zijn handelingen zo dicht mogelijk bij zichzelf wil houden. Een draaitafel waarmee je een statement maakt, naar je collega’s maar vooral naar het publiek. Draai je met de ‘F40’, dan weet iedereen dat het muzikale hart van de dj in kwestie op de goede plaats zit.

Laten we de mogelijkheden koesteren die de vooruitgang brengt. En laten we genieten van jonge dj’s die daar op de beste manier gebruik van maken. Maar, voor ieder wat wils, toch?

X wpk
‹ vorige |volgende ›